Social Icons

Friday, March 7, 2014

panduan memilih supplemen berasaskan SOY PROTEIN....

assalamualaikum wbt...

entry kali ni nak cerita tentang kacang soya.. saya pasti ramai yang suka sangat susu soya, pati soya, tempe dan banyak lagi produk soya kat luar sana kan??.... tak kurang juga ada yang tak suka.. betul tak... 

walau apa pun perasaan anda terhadap soya, saya ada maklumat penting yang saya dapat daripada mentor saya untuk saya kongsikan bersama untuk pengetahuan kita bersama.. 

sebenarnya bukan Shaklee sahaja yang mengeluarkan produk berasaskan soya, iaitu protin soya... malah banyak lagi jenama-jenama lain yang ada mengeluarkan produk protin soya.. 

disini suka saya ingin kongsi bersama apa yang perlu kita tahu mengenai produk protin soya yang akan kita pilih nanti.. kerana apa yang kita makan itu akan memberi kesan terhadap tubuh badan kita...

anda boleh baca dulu..

 7 kriteria / panduan / guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN
 
§    Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic ~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic…sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubung kait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

§  Soybean tu mestilah Non GMO ( tidak dihasilkan secara genetic) ~   kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara umumnya.. soybean yang dari jenis genetic ini adalah murah untuk dihasilkan (ini lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..) …dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos.. dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.


§  Soy Protin itu mesti mengandungi 9 asid amino perlu - Ni ciri yang amat penting.. Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

§  Dalam proses pembuatan soy isolate, soy flakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol - Alcohol tu haram tu satu hal gak untuk kita umat islam ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2 ,etc.. Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
 
§  Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan - Soy yang mentah  mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

§  Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan ~ Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.

§  Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa? ~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium..By CeryMamaFaiz on Monday, 20 February 2012 at 06:31jika anda suka dengan artikel ini, sudi-sudikan like dan share..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Disclaimer I

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.


Disclaimer II

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my